Nya våldsamheter i Somalia

Från Somalia rapporteras om att flera människor dödades i våldsam skottlossning sedan en etiopisk miltärkonvoj besköts med granater på lördagsmorgonen. Det senaste dygnet har varit våldsamt och i fredags besköts presidentens bostad av okända män.

Attacken mot president Yussufs bostad kom samtidigt som Afrikanska unionen, AU, formellt godkände att sätta in en fredstyrka på 7 600 man i Somalia. På lördagen fortsatte beskjutningen, nu mot etiopiska trupper som skyddar presidentvillan inne i Mogadishu.

En regeringstalesman säger till nyhetsbyrån AFP att båda överfallen utfördes av okända grupper, även om misstankarna faller på islamistisk milis som hållit sig kvar i huvudstaden och gömmer sig bland vanliga civila.

Ungdomar besköt militärkonvoj
På lördagen sågs en stor grupp ungdomar skjuta mot militärkonvojen. Men när den etiopiska militären sköt tillbaka, försvann ungdomarna in i folkmängden.

Afrikanska unionens beslut om att i en snabb insats sätta in 2 500 afrikanska fredssoldater redan om en vecka, som sedan skall följas av ytterligare 5 000 man, får snarast ses som en hoppfull önskan.

För i samma beslut finns en vädjan, framförallt till EU, att finansiera och utrusta en sådan styrka, eftersom AU saknar alla resurser och även villiga medlemsländer som kan bidra med fredsoldater. Bara Uganda har förklarat att närmare 1 000 man kan skickas till Somalia, om parlamentet godkänner det.

Stor ovilja att bidra
AU antyder att det finns fler länder, kanske Nigeria, Libyen och Algeriet, som kan tänkas bidra med trupper. Men sedan är oviljan stor bland övriga afrikanska länder att ge sig in i Somalia. Ett stort villkor för att länder skall skicka soldater är att det inte får förekomma några strider i Somalia.

Men att striderna skulle upphöra av sig själv motsägs av fredagens och lördagens attacker i Mogadishu, där Somalias övergångsregering inte har någon möjlighet att avväpna alla stadsbor som i 16 år levt med vapen i hand. 

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se