Europarådet vill ha med Vitryssland

Vitryssland står som enda europeiska land utanför Europarådet och dess syn på människorätten. Det vill Europarådets parlamentariska kommittés ordförande Rene van der Linden ändra på. För första gången på tio år var Europarådet på officiellt besök i Vitryssland.

– Vitryssland måste leva upp till Europarådets kriterier när det gäller pressfrihet och mänskliga rättigheter, det gör de inte idag, säger Rene van der Linden.

Men enda sättet att få Vitryssland att som sista land ansluta sig till Europarådet är genom fortsatt dialog, anser van der Linden. Han har gjort det första officiella besöket av Europarådet på tio år till Vitryssland.

Vill släppa alla politiska fångar
Han betonar vikten av att släppa alla politiska fångar. En av dem, Alaksander Kozulin, före detta presidentkandidat, ville han träffa, men nekades.

– Han anses som en politisk fånge också av Europarådet, säger Rene van der Linden.

Men det är en uppfattning som inte delas av det officiella Vitryssland. Ordförande i det som motsvarar vitryska utrikesutskottet, Nikolaj Cherginets, har sin uppfattning helt klar.

– Europa är emot Vitryssland, makten och presidenten. Visst finns det de som är emot presidenten, men majoriteten vitryssar stöder honom, han gör det som är bra för landet, säger Cherginets.

”Han är en huligan”
För honom är den före detta presidentkandidaten Kozulin inte någon politisk fånge utan en huligan som förförde ungdomar och slog ned gamlingar.

– Han påstår att han är politiker, men i själva verket är han en vanlig huligan. Vi har ögonvittnen som såg hur han slog ned en gamling i 70- årsåldern, som inte tyckte som han.

Cherginets, som också är chef för nationella säkerhetsrådet, hävdar att Vitryssland inte har några politiska fångar alls.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se