Regler skärps efter skolstök i Landskrona

Sedan stängningen av Gustav Adolfskolan i Landskrona i veckan gäller en striktare tillämpning av skolans ordningsregler. Bland annat kommer regeln om att eleverna bara får tala svenska på skolan att tillämpas hårdare.

– Vi vill ha svenska på skolan för att man inte ska kunna uppfatta ett annat språk som en kränkning. Pratar någon på ett annat språk som man inte förstår och tittar på en kan det uppfattas som en kränkning, säger Patrik Helgesson, rektor på Gustav Adolfskolan.

I flera år har Gustav Adolfskolan, där nästan hälften av eleverna har invandrarbakgrund, haft en särskild språkregel, säger Patrik Helgesson.

Ingen ska trakasseras
När elever talar så att andra hör, vare sig det är i klassrummet eller på skolgården så är det svenska som ska användas. Regeln har införts för att ingen ska kunna trakassera någon på ett språk som ingen förstår.

– Regeln har funnits i sex-sju år. Man går fram till elever och säger till att det inte är bra att de pratar på ett språk som andra elever kan uppfatta som en kränkning. Det brukar de förstå, säger Patrik Helgesson.

”Naturligt att prata svenska”
Folkpartiet presenterade häromveckan ett förslag att införa en liknande språkregel på skolorna i Malmö, ett förslag som av vissa kallades diskriminerande. Men Patrik Helgesson håller inte med. På Gustav Adolfskolan kommer regeln att finnas kvar.

– Alla eleverna på skolan kan prata svenska och då är det naturligt att vi pratar svenska, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se