Chávez: Castros tillstånd är kritiskt

Läget för Kubas ledare Fidel Castro verkar allt sämre. Nu har en av hans närmaste vänner, Venezuelas president Hugo Chávez för första gången medgett att Castros tillstånd är kritiskt.

– Fidel är tillbaka i Sierra Maestra, sa Hugo Chávez häromdagen.

Det var där, i Sierra Maestra, det bergiga området i sydöstra Kuba, som Castro inledde gerillakriget mot diktatorn Batista på 50-talet.

– Men den här gången, sa Chávez, handlar kampen om Fidels liv. Och, tillade han, läget är allvarligt.

Chávez sa att han en vecka tidigare hade talat en halvtimme i telefon med Castro, och att Castro då hade sagt att han trots allt var på bättringsvägen. Men, hade Castro skämtsamt sagt, det tar sin tid, det är ju ändå en maskin som är 80 år som ska fixas.

Den kubanske ledaren har inte setts till i offentliga sammanhang sedan i juli förra året då han genomgick en par svåra operationer. Och eftersom hans hälsotillstånd är en statshemlighet, så har alla uppgifter sen dess varit spekulationer.

Den officiella kubanska hållningen har alltid varit att Castro långsamt men säkert är på bättringsvägen. Men häromdagen publicerade den spanska dagstidningen El Pais uppgifter som gick ut på att hans situation är betydligt allvarligare än man trott, och att den dessutom blir sämre.

Att Fidel Castros närmaste vän, Hugo Chávez, nu medger att situationen är allvarlig och att det rör sig om en kamp på liv och död, tolkar många som en bekräftelse på El Pais uppgifter. Trots att kubanska ledare har avfärdat dem som kontrarevolutionär ryktesspridning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se