Ny Clinton kan vara på väg mot Vita huset

I USA kom på lördagen beskedet som många väntat på. senator Hillary Clinton ställer upp för att försöka bli det demokratiska partiets presidentkandidat 2008.

I ett videomeddelande under rubriken ”Jag är med” på sin webbsida på Internet meddelade senator Hillary Rodham Clinton att hon nu bildat en kommitté för att förbereda en kampanj med det yttersta målet att bli USA:s president år 2008.

Det har länge förväntats att den 59-åriga Hillary Clinton ska försöka bli USA:s första kvinnliga president.

Favorit sedan länge
Hon är sedan länge favorit i opinionsundersökningarna bland de demokratiska väljarna. Hon har gjort en lysande karriär som senator och samarbetat över partigränserna och hon har en unik erfarenhet som USA:s första dam.

Hillary Clinton har just återvänt från en resa i Irak. Hon är kontroversiell i det demokratiska partiet för att hon röstade ja till kriget. Men hon har under den senaste tiden integit en mer kritisk hållning och vill förhindra att president Bush sänder fler soldater till Bagdad. 

Hillary Clinton tycks polarisera väljarna mer än någon annan kandidat. Antingen älskar man henne eller så hatar man henne.

Ett dubbeleggat svärd
Blir hon president blir hennes man, den tidigare presidenten Bill Clinton, som han sa nyligen, den förste mannen. Även det är ett dubbeleggat svärd. Å ena sidan är den före detta presidenten mycket populär och en lysande talare. Å andra sidan tar han lätt över och hans sexmissbruk kan bli en belastning i kampanjen.

Det är just nu en kvinna, Hillary Clinton, och en afro-amerikan, Barack Obama, som har störst chanser att ha bli det demokratiska partiets kandidat i presidentvalet 2008.

Obama, som väcker en en Kenndyliknande entusiasm, har fördelen att han är för ung och ny i rikspolitiken för att vara belastad av krigsbesluten. Men det ä Hillary Clinton som har organisationen och pengarna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se