Sorkfeber drabbar hårt i norra Sverige

Sorkfebern härjar i norra delen av Sverige. Nu säger virologer och infektionsläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå att det handlar om den största epidemin av sorkfeber i Sverige i modern tid.

– Vi har sedan mitten av december diagnosticerat drygt 200 fall och det är extremt mycket. Förra toppåret 1998 fann man totalt 500 fall i hela landet under hela året, säger Per Juto, överläkare vid viruslaboratoriet vid universitetssjukhuset i Umeå.

Sorkfeber orsakas av ett virus och man smittas när man andas in damm där det finns rester av intorkat sorksekret. En smittad människa kan inte föra smittan vidare. Men den som blir sjuk kan få stora besvär.

Blev sjuk efter husrenovering
Kristi Högberg i Robertsfors kommun, blev sjuk efter att ha sopat sågspån vid en husrenovering.

– Jag var jätteslut och trött så jag besökte Lövångers vårdcentral. Där sa de att jag hade urinvägsinfektion och då åkte jag in till akuten eftersom jag inte orakade göra någonting. Där kom det fram att jag hade sorkfeber, säger hon.

Den sjuke kan drabbas av feber, ryggvärk och blödningar. I svårare fall kan njurarna påverkas, och flera patienter har varit så sjuka att de har behövt intensivvård.

Enligt Clas Ahlm, överläkare vid infektionskliniken i Umeå, har epidemin troligen samband med den milda vintern. Regn istället för snö gör att det bildas ett istäcke på marken som är svårforcerat för sorkarna. Då söker de sig in i boningshusen istället.

”Undvik att dammsuga upp sorkspillning”
Det bästa sättet att skydda sig mot smitta är, enligt överläkare Per Juto på viruslabb i Umeå, att vara försiktig om man misstänker att det finns sork i närheten. Använd till exempel inte dammsugare för att ta bort sorkspillning.

– Man suger in det och koncentrerar det inne i dammsugarpåsen och sedan flyger det ut eftersom det är så litet så att det inte fastnar i filtret. Man ska vara försiktig när man tar hand om sorkspillning, helst ska det blötas upp och sopas upp försiktigt, säger Per Juto.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

I samarbete med SR Västerbotten