Företag mister avdrag för hushållstjänster

Förslaget om skatterabatt för hushållstjänster börjar nu ta form. Men det blir inte företagen utan den enskilde som köper hushållstjänster som får skatteavdraget motsvarande hälften av arbetskostnaden.

Så här målande beskrev näringsminister Maud Olofsson behovet av hushållstjänster under valrörelsen:

– När kvinnor och män heltidsarbetar båda två, då vore det väl jätteskönt att få komma hem på fredagen och se att det är städat, tvättat, barnen är hämtade, gräsmattan är klippt och man får sätta sig ner och i lugn och ro dra en suck.

Förslaget vändes in och ut
Förslaget om att ge skatterabatt för privatpersoner vändes in och ut i valrörelsen. Nu siktar regeringen på att det ska bli verklighet från halvårsskiftet, det vill säga från och med första juli.

Från början var det tänkt att det är företaget som utför hushållstjänster som skulle ha fått avdraget, men så blir det inte. I stället är det privatpersonen som köper tjänsten som får lägga ut pengar och sedan göra skatteavdrag.

Det beror på att regeringen snabbt vill komma i gång. Så här säger Maud Olofsson om varför det är bättre att göra så.

– Av tekniska skäl, det är det snabbaste sättet att komma igång. Men på sikt tycker jag att man måste se en utveckling inom tjänstsektorn där arbetsgivaravgifterna är lägre.

Vad händer då med avdraget för den enskilde?

– Kan man få en sänkning som är generell så behöver man ju inte jobba med särsystem. Det är klart att om vi får fart på ekonomin, om vi ser att det här utvecklas och om människor börja jobba så är det mycket lättare att jobba med generella system. Men just nu måste vi snabba på den här utvecklingen, och därför väljer vi den här modellen.

De fyra borgerliga partierna ville från början att företagen skulle få rabatten, det var när förslaget presenterades i den gemensamma budgetmotionen förra våren. Då skulle privatpersoner slippa pappersexercisen med skattemyndigheten.

Sahlin för att företagen får avdragen
Det som gör den här skattetekniska frågan intressant är att socialdemokraternas tilltänka nya partiledare i fredags gjorde stor skillnad mellan ett avdrag för privatpersoner, som hon är emot, medan hon är för ett avdrag som företagen får.

– Om jag ska anställa någon hemma hos mig så ska min skatt bli lägre, det är ett dåligt förslag. Men jag är gärna med att utveckla frågan om hur tjänstesektorn ska kunna få andra villkor så att det växer fram mer jobb.

Arbetsgivare inom tjänstesektorn ska betala lägre skatt alltså?

– Ja, skattevillkoren överhuvudtaget, utvecklingsmöjligheterna, entreprenörskap och om det är svårt eller lätt att starta företag inom tjänstesektorn, det är en viktigt debatt.

Det innebär ju att tjänster som städhjälp skulle bli billigare?

– Jag tycker att tjänster som erbjuds till familjer, hem och hushåll måste vi försöka se om de kan erbjudas till lägre kostnad.

Maud Olofsson är glad att Mona Sahlin också tycker att hushållstjänster ska bli billigare.

– Det är ett fantastiskt glädjande att hon vågar säga det dagen efter hon har blivit föreslagen som partiordförande för socialdemokraterna. Jag vet att hon har ett stort motstånd inom sitt parti, men det är mycket glädjande att hon vågar ta den debatten, säger Maud Olofsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se