Miljöministern diskuterar utsläppsrätter

På söndag eftermiddag reser miljöminister Andreas Carlgren till Bryssel för att på måndag träffa miljökommissionär Stavros Dimas. Carlgren vill diskutera den tilldelning av utsläppsrätter för koldioxid, som 700 svenska företag ska få handla med.

EU-kommissionen beslutade nyligen att varken Sverige eller åtta andra EU-länder ska få lika stor tilldelning, som man har begärt.

– Kommissionen har underkänt den fördelningsplan som den förra socialdemokratiska regeringen skickade in till kommissionen efter att ha utarbetat den tillsammans med miljöpartiet och vänsterparitet, säger Andreas Carlgen.

Men nu slåss alltså den nya regeringen för att det förslag som lämnades av Perssons regering ska gälla.

”Vill få klarhet om spelreglerna”
Företagen har inte använt alla utsläppsrätter, som man tilldelades i första omgången, men regeringen hävdar att det beror på att 2005 var ett år med mycket vattenkraft då man sparade på fossil energi.

Man vill också ha utrymme för ökad produktion i industrin, som kan innebära större energianvändning.

– Kommissionen vill sänka ännu mer. Vad vi gör är att granska deras siffror, vi tror att de har en del felaktig data. Vi har gett dem kompletterade information och vi vill få klarhet om spelreglerna, säger Andreas Carlgren.

Men regeringen har ju sagt att de vill ta ledning i klimatarbete, vad finns det för trovärdighet i det arbetet när det första ni gör är att kräva fler utsläppsrätter?

– Det finns fullständig trovärdighet. Den här regeringen har inte tagit ett enda initiativ för att få rätt att utöka utsläppen, det enda vi har gjort är att vi agerar med en plan som den förra regeringen hade lämnat in. Då följer vi bara upp för att få klarhet i vilka spelregler som ska gälla, vi vill inte att kommissionen ska ändra spelreglerna under speltes gång. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se