Terrorrättegång väcker otäcka minnen

En rättegång i London i veckan har avslöjat hur nära det var att staden drabbades av ytterligare ett terrordåd sommaren 2005, utöver det som dödade fler än 50 människor. Sex män hade planerat en liknande attack två veckor senare och för många Londonbor är det en skrämmande påminnelse.

Svensken Fredrik Barthold stod i en fullpackad tunnelbanevagn den 7 juli 2005. I en tunnel en bit ifrån stationen Kings Cross skedde en enorm smäll när en av självmordsbombarna utlöste sin sprängladdning. Sammanlagt dog 52 människor i attentaten.

– Det tog bara några sekunder sedan var vagnen rökfylld, man var tvungen att andas genom t-shirten för att överhuvudtaget kunna andas. Vi hörde folk skrika från andra vagnar, så på något sätt visste vi att något allvarligt hade hänt, säger Fredrik Barthold.

En kort tid efteråt, den 21:a juli kunde något liknande ha hänt igen. Detaljerna rullas nu upp under den pågående rättegången mot sex män, alla muslimer med rötter i Afrika.

”Hade bombfabrik hemma”
Enligt åklagaren Nigel Sweeney hade männen vad han beskriver som en bombfabrik i en lägenhet i norra London. De fem sprängladdningarna var också fullproppade med spikar och skruvar, med syfte att maximera skadorna.

Bland bevismaterialet finns DNA, fingeravtryck och bilder från övervakningskameror. Bilder som avslöjar hur männen betedde sig.

En man ställde sig till exempel strategiskt nära en mamma och ett barn, ombord på ett av tunnelbanetågen. Men sprängladdningarna var felkonstruerade och någon riktig smäll blev det inte. Männen flydde åt olika håll men greps inom några dagar.

Sprängdåden hade enligt åklagaren planerats under lång tid, och polisen hade också uppmärksammat flera av männen tidigare. Ett par av dem fotograferades när de var på ett träningsläger för radikaliserade muslimer ute på den brittiska landsbygden, åtminstone hävdar polisen detta.

Får stor uppmärksamhet
Rättegången får stor uppmärksamhet. Svensken Fredrik Barthold som bor och arbetar i London är illa berörd av det hela.

– Det väcker som sagt var minnen och man hoppas att de åker dit ordentligt. Det skulle ju kunna ha hänt igen, så det är riktigt otäckt, säger han.

Hur tänker du i dag när du åker tunnelbana?

– Först och främst försöker jag undvika tunnelbanan, speciellt i rusningstrafik. Men jag åker tunnelbana, eftersom man måste göra det i de här stora staden.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se