Ingen uppgörelse om palestinsk regering

Toppmötet i Damaskus mellan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och Hamasledaren i exil, Khaled Mashaal, ledde inte till någon uppgörelse om en palestinsk samlingsregering. Men mötet ses ändå som ett steg mot försoning.

Den blodiga konflikten mellan Fatah och Hamas har skördat 62 liv, ett faktum som i stort sett alla palestinier sörjer och skäms över. Och när Mahmoud Abbas och Khaled Mashaal höll presskonferens på söndag kväll, betonade de det de var överens om, att det är förbjudet att spilla palestinskt blod.

Men trots medlingsförsök från flera arabiska ledare, nu senast Syrien, lyckades man inte heller denna gång enas om någon palestinsk samlingsregering. Motsättningarna rör dels ministerposter, dels Hamas vägran att erkänna Israel och dels kontrollen över de rivaliserande säkerhetsstyrkorna. 

USA har lovat 86 miljoner dollar
USA har lovat Mahmoud Abbas 86 miljoner dollar för att stärka presidentens egen säkerhetsstyrka, vilket av Hamas har uppfattas som traditionell amerikansk uppbackning av en korrupt arabisk ledare på bekostnad av demokratin.

Men det faktum att de båda ledarna alls träffades, har beskrivits som en framgång, efter det ordkrig som pågått där Mashaal bland annat kallat Abbas förrädare. De båda männen hade inte träffats sedan Hamas vann valet för ett år sedan.

Möjlig uppmjukning
Trots att ingen väntar sig att Hamas ska erkänna Israel, har en möjlig uppmjukning kunnat skönjas de senaste veckorna. Khaled Mashaal har beskrivit Israels existens som en realitet och premiärminister Ismail Haniyeh upprepade i söndags att Hamas accepterar en palestinsk stat på Västbanken och Gaza enligt 1967 år gränser, i utbyte mot en tioårig vapenvila med Israel.

Förhandlingarna om en palestinsk samlingsregering ska fortsätta i Gaza på tisdag.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se