CSN vill minska kronofogdeskulder

Mer än 111 000 personer har skulder hos kronofogden för att inte ha betalt sina CSN-lån. Men CSN vill att färre ska hamna hos kronofogden och därför kommer de att ringa upp och påminna vissa av dem som inte har betalat. (P3 Nyheter)

Niclas Klang, 26, jobbar tillfälligt som fritidsledare i Stockholm. Han har pluggat idéhistoria 40 poäng och filosofi 40 poäng.

När det var dags att börja betala av studielånet hade Niclas hunnit flytta tre gånger och påminnelserna gick till en adress där han inte bodde kvar.

– Jag fick en betalningsanmärkning för 500 kronor som jag var skyldig, säger Niclas Klang.

Rädd för att förlora lägenhet
Nu är han rädd att han inte kommer att få hyra andrahandslägenheten han precis hade på gång.

– Det ska ju vara i avskräckande syfte att jag inte ska göra om det, och den effekten har det ju, men samtidigt är jag ju brännmärkt för tre år. Och det kan ju få oerhörda konsekvenser för dem som inte har det skyddsnät som jag har. Att inte kunna få en lägenhet och ett jobb, säger Niclas Klang.

Förra året ringde CSN upp ett hundratal av dem som var på väg att få anmärkning, vilket ledde till att i princip alla betalade. I år kommer de följas upp, plus att CSN ska ringa omkring 1 000 nya personer, berättar Marie-Louse Wilhelmsson på CSN.

– Vi hoppas att de ska betala och inte hamna hos kronofogden, för det är ganska dumt om man egentligen kan betala, säger hon.

Niclas Klang önskar att han hade fått ett samtal för en påminnelse om sin skuld.

– Det hade gjort hela skillnaden. Ett samtal vid rätt tidpunkt hade gjort stor skillnad, säger Niclas Klang.

Men borde inte du ha tagit mer ansvar?

– Jo, självklart är det mitt fel, jag tycker bara konsekvenserna är överdrivet stora.

Kan få skulden nedsatt
Den som tjänar dåligt eller får socialbidrag kan få sitt lån nedsatt och alla kan be om månadsbetalning i stället för att betala klumpsummor. Men alla såna ändringar måste man själv anmäla till CSN.

– Då ska man inte stoppa huvet i busken utan ta kontakt med oss, säger Marie-Louse Wilhelmsson.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se