5 000 hushåll väntar fortfarande på el

Helgens snöoväder har orsakat problem för arbetet efter stormen. För många strömlösa har det inneburit längre väntan och knappt 5 000 hushåll går nu in på sitt nionde dygn utan el.

Claes Schlyter som är Eons ansvarige i området just nu, hoppas ändå att det inte ska behöva ta mer än två dygn innan alla fel är avklarade.

– Vädret har ju ställt till det och vi tappade ett dygn här när stormen kom in mellan lördag och söndag men under söndagen tog vi tillbaka många kunder, säger Claes Schlyter.

Farligare jobba i nuvarande väder
Ett par decimeter tung blötsnö ligger i de småländska skogarna där strömproblemen är som värst. Claes Schlyter har ägnat det senaste dygnet åt att resa runt och inspektera läget, och helgens vinterväder har gjort arbetet svårare.

– Det vet alla att det går långsammare och är farligare att jobba när det är sådant här väder, och vi måste hålla på säkerheten. Bara att förflytta sig här på vägarna innebär en fara.

2 000 arbetar för att få tillbaka elen
Eon har fortfarande runt 2 000 personer igång och hoppas nu ändå att avbrotten snart ska vara avklarade. Redan under måndagskvällen ska alla i Skåne och Kalmar län ha ström igen, medan de sista abonnenterna kring Ljungby och på småländska höglandet troligen får vänta till onsdag kväll.

– Det är prognoser och en uppskattning av hur läget ser ut just nu och det är absolut inget löfte utan en prognos.

Vad kan förstöra den här prognosen som du ser det?

– Dels sämre väder, dels kan det vara nya fel som vi upptäcker under dagen. Men i stort ska prognoserna hålla, säger Claes Schlyter, säkerhetschef på Eon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se