Flera LO-förbund överväger stadgeändring om a-kassan

Som en konsekvens av förändringarna av a-kassan funderar flera fackförbund inom LO på att ändra sina stadgar, så att det ska gå att enbart vara medlem i fackförbundet, och gå ur a-kassan.

Transportarbetareförbundet är ett av de förbund som ska behandla en regeländring, även om förbundsordföranden Per Winberg egentligen inte gillar det.

”Alliansen har spolierat den tryggheten”
– Våra stadgar och medlemskapet i förbundet bygger ursprungligen på en förutsättning att man tjänar på att vara medlem i såväl förbundet som i a-kassan. Den här tryggheten har nu alliansen spolierat i stor utsträckning och det gör att väldigt många människor söker sig till oss och frågar om man kan lämna a-kassan och bara stå kvar i förbundet, säger Per Winberg.

Flera av de olika fackförbunden inom LO har regeln att man inte enbart kan vara medlem i facket, utan man måste också vara medlem i a-kassan. Däremot går det omvända bra, det vill säga att vara med i a-kassan, men inte i förbundet.

Men efter förändringarna av a-kassan och höjningen av a-kasseavgiften med ungefär 250 kronor per månad, så har flera av LO-förbunden börjat fundera på att ändra på regeln, så att det också ska vara möjligt att enbart vara medlem i facket och inte i a-kassan.

Flera förbund tar upp frågan
Exempelvis ska Transportarbetareförbundet ta upp frågan och Hotell och Restaurangfacket ska avgöra frågan på en extrakongress i februari.

Efter att de första inbetalningskorten med den nya, högre a-kasseavgiften skickades ut, så har flera av fackförbunden blivit nedringda av medlemmar, som undrat vad höjningen beror på.

Många som ringer facket vill också gå ur a-kassan, men vara kvar i själva förbundet. Det kan exempelvis handla om personer som är äldre än 60 år och som anser sig sitta väldigt säkert på sitt jobb, och därmed räknar med att aldrig riskera att bli arbetslösa, och behöva utnyttja a-kassan.

”Olyckligt om många väljer att gå ur”
Sten-Erik Johansson, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, tycker det är olyckligt om många väljer att gå ur a-kassan.

– Jag förstår inte riktigt det här om man att man går ur a-kassan. Ingen har väl en så säker arbetsplats så att man till 100 procent kan säga att ”jag blir inte arbetslös, så jag behöver inte ha den försäkringen,” säger Sten-Erik Johansson, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se