Tutu skäms över Sydafrikas FN-beslut

Det första beslutet som Sydafrika deltog i, som ny medlem i FN:s säkerhetsråd, har lett till upprörda fördömanden. Att aktivt rösta emot en resolution riktad mot Burmas militärjunta var som att rösta för apartheid och bedra Sydafrikas förflutna, anser ärkebiskop Desmond Tutu.

– Jag är djupt besviken. Jag kunde inte tro att det var sant, det var som att bedra hela vårt förflutna, skriver Nobels fredspristagare och ärkebiskop Desmond Tutu i ett e-brev.

Han får medhåll av politiker, debattörer och ledarsidor, som alla är lika upprörda.

ANC-regeringen i Sydafrika har i två år kämpat för att få en plats i FN:s säkerhetsråd, som icke permanent medlem, och den första omröstningen, var om en amerikansk resolution mot militärdiktaturen i Burma.

Krävde slut på övergreppen
Resolutionen krävde slut på övergreppen mot mänskliga rättigheter och frigivande av den valda ledaren Aung San Suu Kyi ur sin husarrest.

Av de 15 medlemsländerna var det bara Kina, Ryssland och Sydafrika röstade emot och Kina och Ryssland var tvungna att använda sina veton för att stoppa resolutionen.

Sydafrikas argument för att rösta emot, var att Burma är en suverän stat som inte hotar regional eller internationell fred.

”Jag skäms”
– Om andra hade använt de argumenten, när vi bad om hjälp mot apartheid i Sydafrika, hade vi troligen inte levt i en demokrati idag och Nelson Mandela hade inte varit frigiven. Jag skäms att vi nu ställer oss på samma sida som en brutal militärdiktatur som nu triumferar i vad den kallar en seger, skriver Desmond Tutu.

Tutu har länge drivit en kampanj att FN ska uppmärksamma övergreppen i Burma och den fängslade Aung San Suu Kyi, som kallas Asiens ”Madame Mandela”.

Men när FN till slut gjorde just det, i en resolution, så blev det hans eget land, Sydafrika, som i sitt första deltagande i säkerhetsrådet gick emot det.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se