Chefen för Säpo har avlidit

Säpochefen Klas Bergenstrand avled plötsligt natten till måndagen, förmodligen av en hjärtinfarkt. Hans plötsliga död har väckt många reaktioner.

– Först tänker man naturligtvis på familjen. Det är en chock också för verksamheten, naturligtvis. Alldeles för tidigt, och vi kommer att sakna honom mycket, säger justitieminister Beatrice Ask.

Klas Bergenstrand har haft en lång karriär inom rättsväsendet. Han har bland annat varit vice rikspolischef och rättschef vid justitiedepartementet. I tio år var Bergenstrand riksåklagare och han genomförde flera förändringar inom åklagarmyndigheten.

Reformerade Säpo
I april 2004 tog han över Säkerhetspolisen och snart startade han interna reformer även där. Syftet var att anpassa Säpo till en ny verklighet. Bland förändringarna finns en ny struktur för kampen mot terrorismen och en större öppenhet gentemot media och allmänheten.

Det är just Klas Bergenstrands förändringsarbete som hyllas idag.

– Han har varit en väldigt duktig chef. Han hade en förmåga att reformera och förnya verksamhet och förhoppningsvis kommer den andan att vara kvar och vara något vi tar med oss framåt, säger Beatrice Ask.

Även Rikspolisstyrelsens ordförande Stefan Strömberg tror att reformarbetet inom Säpo kommer att fortsätta.

– Jag tror att mycket av det kommer att genomföras. Sedan kan det väl hända att de som tar över efter honom i några delar kanske gör det på ett lite annorlunda sätt, säger Stefan Strömberg.

”Vi saknar Klas mycket”
Vice Säpochefen Kurt Malmström tar nu över rodret på Säpo.

”Klas Bergenstrand har varit en oerhört entusiastisk, omtyckt och drivande chef. Tack vare hans röst och gärning har Säkerhetspolisen blivit öppnare, mer resursstarkt och effektivare. Vi saknar Klas mycket både som medmänniska och myndighetschef, och är fast beslutna att arbeta vidare i hans anda”, skriver Kurt Malmström.

Liknande hyllningsord kommer idag från polisfacket och riksåklagaren. Klas Bergenstrand blev 61 år gammal.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se