Kommuner får över en miljard till de äldre

Bättre mat och enklare att få träffa en läkare är några av de satsningar som regeringen vill göra för att förbättra för de äldre. Förslaget presenterades av äldreomsorgsminister Maria Larsson på måndagen.

Anne Nöjd som är vårdbiträde inom hemtjänsten i Stockholm kan under en och samma dag ha 13 hembesök hos äldre. Hon tycker att pengarna behövs.

– Det första jag tänker på att man har alldeles för kort om tid till var och en av de äldre. Vi gör ju det vi ska göra och sedan går vi ifrån dem helt enkelt. Så ser verkligheten ut, säger hon.

Mer social gemenskap
Tidigare demensutredningar och snabbare rehabilitering för de äldre, men också mer social gemenskap för de gamla är också områden som ingår i det slags prioriteringslista som regeringens äldreomsorgsminister Maria Larsson la fram på måndagen.

– När det gäller kvaliteten är det väldigt olika i olika kommuner. Men alla kommuner har behov av att förbättra något område och nu ger vi möjlighet för kommunerna att delta, men man får välja vilket förbättringsområde man vill arbeta inom, säger hon.

Tillsammans får landets kommuner och landsting dela på 1,35 miljarder kronor för att höja kvaliteten på äldreomsorgen under året.

Ombyggnad av äldreboenden
Utöver det går 500 miljoner kronor till att ny- och ombyggnation av äldreboenden.

Äldreomsorgen kostar årligen cirka 80 miljarder kronor. Satsningen på 1,35 miljarder, kommer inte att förändra hela verksamheten, säger Håkan Sörman, vd för organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, men kommer ändå att betyda en hel del.

– Vi är också glada för att vi får mindre detaljstyrning än vad det har varit tidigare. Satsningarna får anpassas efter de lokala förhållandena till de områden som är mest angelägna, säger han.

Kvaliteten ska mätas
Kvaliteten på äldreomsorgen skall också börja mätas på ett nytt sätt. Socialstyrelsen och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting kommer att få i uppdrag att utveckla ett mätsystem för hur bra äldreomsorgen är för att kommuner skall kunna jämföra sig med varandra.

Anne Nöjd som har jobbat inom hemtjänsten i snart 30 år menar att det kommunerna framför allt bör satsa på är bryta de gamlas ensamhet.

– Många är ofta ensamma hemma även under storhelger som jul, nyår och midsommar. Det blir tomt när vi går och det är oss de längtar efter. Vi har en kort stund där vi sätter oss ner och kanske pratar en stund sedan man har gjort sina sysslor. Men när man går ser man nästan att de längtar till dagen efter då man ska komma igen, säger hon.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se