Bildt nöjd med valet i Serbien

Det radikala partiet fick flest röster i valet i Serbien, men Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser ändå att det är de demokratiska krafterna som vunnit det serbiska valet.

- Vi har cirka 65 procent av väljarna som har röstat på de tydligt reformorienterade partierna. Det är det bästa valresultatet från den här utgångspunkten i Serbien. Det är betydligt bättre än valresultatet 2003 och det är ett betydande bättre valresultat för Tadic, en liten tillbakagång för radikalerna som förlorade ett mandat och socialisterna förlorade mycket mera. Det är också en viss tillbakagång för Kostunicas DSS, men om man tar demokraterna så är det en solid reformmajoritet, säger utrikesminister Carl Bildt.

Bör bilda regering
EU:s utrikesministrar uppmanar nu de demokratiska partierna att bilda en ny regering i Serbien.

Det radikala partiet fick visserligen flest röster med sina 28 procent, men är fortfarande i stark minoritet, säger Carl Bildt.

EU avvaktar nu bildandet av en ny serbisk regering.

Först när det är klart blir det aktuellt att avgöra om och i så fall när EU kan återuppta de inledande medlemsförhandlingar som EU avbröt i maj förra året, när Serbien inte uppfyllt EU:s krav på att gripa den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic.

Förslag om Kosovo
Den andra februari väntar EU:s utredare Martti Ahtisaari presentera sin rapport om Kosovos framtida status.

EU anser att möjligheterna att lösa denna explosiva fråga vilar helt på att Serbien nu får en demokratisk regering.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser att Kosovos status måste lösas i förhandlingar.

– Därför tror jag att det är viktigt när Ahtisaari kommer dit att det inte uppfattas vare sig där eller i Pristina som ett ultimatum, utan som inledningen till en process där det finns vissa möjligheter till viss dialog. Jag tror inte att man kan klara Balkans problem med diktat och ultimata, utan det måste vara ett element av kompromiss, säger Carl Bildt.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se