Brittiska plundrare tar för sig av vrakgods

Hundratals människor rapporteras ha burit iväg med stora mängder gods från det stormskadade fartyg som står på grund en bit ut från den brittiska sydvästkusten.

Medan räddningsmanskapet arbetar för att försöka pumpa ut olja från det brittiska fartyget och därmed undvika en miljökatastrof har det varit full verksamhet även på land. Trots varningar från kustbevakningen om att inte gå nära containrar som flutit iland, är det just vad många har gjort.

En del började letandet i skydd av mörkret och några hade till och med med sig en traktor. 50 motorcyklar av märket BMW kånkades iväg från stranden.

– Det krävdes att vi var åtta eller tio för att kunna lyfta dem och sedan skulle de från stranden och över klipporna, berättar Garreth Topping för brittiska BBC. Han är en av dem som numera äger en motorcykel.

Men människor har också plockat till sig alltifrån olika delar till bilar, videokameror, blöjor, vin, skönhetskrämer och så vidare.

Brittisk lag säger att den som tar hand om vrakgods måste fylla i en blankett och dessutom höra av sig till ägarna. Hur många som verkligen kommer att göra detta är naturligtvis oklart.

Brittisk polis patrullerar nu utmed stranden för att försöka hindra mer plundring.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se