Farligt kundfika en arbetsskada

En tandskada som uppstått vid en fikastund hemma hos en kund är ett olycksfall i arbetet och utgör en arbetsskada, slår Regeringsrätten fast i en dom efter en lång rättslig strid.

Det var när kakelungsförsäljaren Calle Montell fikade hemma hos en kund som olyckan var framme.

– Jag håller på med spisar och eldstäder och var på ett kundbesök. Den trevliga frun bjöd på kaffe och kaka, och i kakan doldes ett körsbär. Jag bet till lite manligt i den där kakan, och vips gick en plomb, säger Calle Montell.

– Det som hände sedan var att jag försökte få ut kostnaden för den här tanden som en arbetsskada på Försäkringskassan. De avslog det, och då blev jag lite sur. Jag tyckte att det var en arbetsskada. Sedan hade jag långa inlägg om det här till Försäkringskassan och till länsrätten och till kammarrätten och sedan till Regeringsrätten. Det har ju tagit några år.

Hur argumenterade du för att det var en arbetsskada?

– Det skedde ju i min ordinarie arbetsroll. Det ingår i mitt arbete att besöka kunder, och det ingår som en naturlig del att sitta och fika.

Hur skulle det bli om du tackade nej till fika?

– Det skulle ju vara en katastrof, skrattar Calle Montell.

– Man vill ju alltid vara lite positiv och det är en bra, avspänd stund att sitta ner och prata kring en kopp kaffe och en ofarlig bulle.

Fast de är ju inte ofarliga jämt?

– Nej. Man får granska bullarna när de serveras och innan man äter dem, säger Calle Montell.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se