Hillary Clinton chattar i kampanjstarten

Senator Hillary Clinton har rivstartat sin presidentvalskampanj. Den senaste opinionsundersökningen visar att hon har ett stort försprång före sina demokratiska medtävlare. Natten till tisdagen chattade Hillary Clinton med amerikanska väljare.

Det började med Tjajkovskij, men sedan kom Hillary Clinton.

Hon satt i samma soffa som när hon meddelade att hon tagit det första steget i sin presidentkampanj.

Clinton brukar ofta beskrivas som lite kylig, men i den här miljön och med frågor inskickade via dator från vanliga amerikaner skulle hon visa upp en lite mänskligare sida.

Redo för kvinnlig president
Första frågan handlade om huruvida USA är redo för en kvinnlig president. Det är USA, menade Clinton, precis som andra länder som haft eller har kvinnliga ledare.

Sedan fortsatte det med frågor om sjukförsäkringssystemet, hur oljeberoendet ska minskas, om terrorhotet och så naturligtvis Irak. Ångrar hon att hon röstade för kriget, undrade en chattare.

– Om vi hade vetat då vad vi vet nu skulle jag absolut inte ha röstat för kriget, svarade Hillary Clinton. Men hon går en balansgång och markerar också starkt stöd för de amerikanska soldaterna i Irak.

Internet egen kanal
Hela chattevenemanget är en illustration till vilken enorm roll internet sannolikt kommer att spela i det kommande presidentvalet.

Enligt den senaste opinionsundersökningen, från tv-bolaget CNN, stöds Clinton av 34 procent av de demokratiska väljarna, nästan dubbelt så hög siffra som för den närmaste medtävlaren, senator Barack Obama.

Men med tanke på att Clinton är känd av absolut alla i USA kanske hennes siffror borde vara ännu högre.

Därför är det nog bra för henne att chattandet fortsätter.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se