Hiv-test krav för att gifta sig i Yunnan

Yunnan är Kinas värst hiv-drabbade provins med över 40 000 smittade. Yunnan ligger i södra Kina på gränsen till den opiumproducerande Gyllene triangeln. Det senaste försöket att stoppa epidemin är obligatoriska hiv-test innan man får tillstånd att gifta sig.

Drogmissbruk är vanligt i provinsen. Sedan länge har man obligatorisk aids-undervisning i skolan och metadonkliniker för drogmissbrukare.

– De obligatoriska testen kan skydda många människor från att få hiv. Det är verkligen så många som är smittade nu, säger Xiao Yu, som är volontär på en organisation som arbetar mot droger och aids i Kunming.

– I november fick jag veta att jag har hiv. Jag hade slutat med drogerna och blev överrumplad när jag fick testresultatet, säger Xiao Yu.

Hon hade använt heroin i flera år. Idag är hon 31 år och drogfri. Det enda som påminner om hennes tidigare liv är ärr på händerna.

Test före giftemålet
Från och med årsskiftet har det blivit obligatoriskt för alla som bor i Yunnanprovinsen att testa sig innan man får sina äktenskapsbevis.

Om någon inte talar om för sin partner att han eller hon testat positivt för hiv kommer myndigheterna att kontakta partnern.

Jag frågar om det inte är många som ändå struntar i att gifta sig och aldrig kommer att bli testade.

Fler bor bara ihop
Xiao Yu håller med om att visst är det många som bor sambo nu, men trycket från den äldre generationen gör fortfarande att många unga ändå gifter sig. Därför tror hon att den nya lagen är bra.

– Självklart kan de här bli väldigt obehagligt för de som har gått bakom ryggen på sin flickvän eller pojkvän, men jag tror att det är nödvändigt med obligatoriska hiv-test, säger Xiao Yu.

Hanna Sahlberg, Kunming
hanna.sahlberg@sr.se