Käksmärtor kan varna för hjärtinfarkt

Ont i tänderna och käken kan vara ett tecken på hjärtinfarkt eller svår kärlkramp. Det visar en undersökning från Umeå universitet. Symptomen är särskilt vanliga bland kvinnor, enligt professor Annika Isberg.

– Det är inte okänt att man i samband med svår kärlkramp i hjärtat eller i samband med hjärtinfarkt kan ha smärtor upp emot huvudet, som hals- och huvudvärk. Vår förvåning är att dels att det är så stor andel som 38 procent som har smärtor, antingen enbart eller tillsammans med bröstsmärtorna och smärtor ut i armen.

– Det är så mycket som sex procent som inte hade några andra symptom än smärta inom det område som skulle göra att patienten i första hand söker tandläkare, säger Annika Isberg, som är professor i odontologisk radiologi.

186 patienter
Undersökning baseras på 186 patienter i Uruguay och Sverige.

När de kommit till sjukhus för misstänkt hjärtinfarkt har de på en skiss över kroppen fått visa var de har ont. Då har en stor del av kvinnorna pekat på huvudet.

Totalt var det knappt fyra av tio som kände smärta i tänderna. Bland kvinnorna var andelen ännu större.

Märks vid belastning
Ett tecken på att tandsmärta kan bero på svår kärlkramp är att patienten får ont i tänderna när hon går i trappan eller lyfter något tungt, liksom att tandsmärtan sitter i båda sidor av munnen, inte bara på ena sidan.

Enligt Isberg bör tandläkare och läkare börja tänka på hjärtinfarkt när någon kommer in för tandsmärta.

– Tandläkaren är den som kanske allra mest sannolikt träffar en sådan här patient på ett tidigare stadium. Det finns skäl att vara observant på det, säger professor Annika Isberg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se