Turkisk president mot höjd pensionsålder

I Turkiet genomförs just nu en genomgripande reform av pensionssystemet. Reformen kallas för den viktigaste i landet sedan dödsstraffet avskaffades, men landet president har motsatt sig den.

Presidenten anser att det är orättvist att höja pensionsåldern till 65 år i ett land med en förväntad livslängd på 66 år. Ändå jobbar många turkar även sedan de har gått i pension.

– Pensionen är så låg att det är bättre att dö än att försöka klara sig på den, säger den 67-årige Muharrem Demir.

Jobbar svart
Därför gör han som många andra här i Turkiet. Han började arbeta igen dagen efter att han gick i pension.

Nu jobbar han svart i en kiosk där han säljer lotter, tidningar och godis. Han får alltså både pension och lön. Det är så han och många andra klarar sig.

Ungefär hälften av Turkiets arbetskraft tros arbeta svart.

Att så många här i Turkiet gör anspråk på sin pension från staten, samtidigt som de fortsätter att jobba, är en stor orsak till att Turkiets pensionssystem går back.

Underskottet är ett av de största bland länderna i den europeiska samarbetsorganisationen OECD.

Ändå borde det inte behöva vara så. Till skillnad från de flesta andra OECD-länder, där de gamla blir allt fler, har Turkiet en ung befolkning.

Ung befolkning
Mer än hälften av pensionärerna i Turkiet idag är under sextio år. Det försöker regeringen ändra på påhejade av den internationella valuta fonden, IMF, som ställer det som ett krav för att fortsätta att låna ut pengar till landet.

För några år sedan kunde en man gå i pension redan vid 40 års ålder om han ville. Det har gradvis höjts till 47, men regeringen vill höja det ytterligare, trots motstånd från väljare och presidenten.

Det finns också förslag om att skära i den statliga pensionen, särskilt för dem som ändå arbetar vidare, som Muharrem Demir i sin kiosk.

– De vill minska min pension från 2 000 kr i månaden till 1 000, men det är redan så lite pengar, säger Muharrem Demir.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se