WHO varnar för fågelinfluensan

Världshälsoorganisationens nya chef Margaret Chan varnar nu länder för att sänka garden när det gäller fågelinfluensa. Hon säger att hotet om en pandemi kvarstår, och pekar på att fler människor förra året dog i sjukdomen än under de tre tidigare åren tillsammans.

I det värst drabbade landet Indonesien har myndigheterna startat en kampanj för att döda uppemot en miljon fåglar före månadens utgång, detta för att begränsa spridningen av fågelinfluensa.

Hittills har över 60 människor i Indonesien dött av den fruktade sjukdomen. Men inte alla stödjer kampanjen.

– Många kommer nog att gömma sina fåglar i hemmet, för att skydda dem, säger Omar, som i många år haft ett stånd på en fågelmarknaden i Jakarta.

Tuppar och kycklingar, kakaduor och små sångfåglar, färggranna papegojor, och vanliga duvor, burarna står huller om buller.

Obekymrade försäljare
En annan försäljare visar hur obekymrad han är genom att lyfta ut en fågel ur sin bur och ömt kyssa den på huvudet.

Det är mycket färre kunder här än vanligt, och de flesta jag talar med är oroliga över att deras affärer kommer att skadas om myndigheternas nya kampanj verkligen blir effektiv. Men många tror inte att regeringen verkligen har kraften att eliminera, eller vaccinera, de uppemot 350 miljoner kycklingar som lever i folks trädgårdar runt om i jättelika öriket Indonesien.

Hittills i år har fem människor här dött av fågelinfluensa, senast i fredags dog en 19-årig kvinna. Fler misstänkta fall ligger just nu på sjukhusens isoleringsavdelningar. Ofta handlar det om människor som hanterat sjuka kycklingar. 

De flesta människor, uppemot 70 procent, som får fågelinfluensa dör, och experterna är oroliga för att viruset ska förändras så att det lättare sprids mellan människor, ungefär som en vanlig förkylning. Då skulle miljontals människor världen runt kunna drabbas.

Masslakt utfördes
Det är därför masslakt av kycklingar, ankor och duvor häromdagen utfördes i en stadsdel i Jakarta. Men i andra delar av staden går kycklingar och pickar precis som vanligt, trots att tv och tidningar är fulla av alarmerande rapporter om fågelinfluensahotet.

Fågelförsäljaren Omar tillbringar en stor del av sitt liv omgiven av fåglar av alla de slag, han säger att han inte är rädd att smittas, risken är liten, säger han. Han är mer orolig för hur han ska försörja sin familj om kunderna håller sig borta.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se