Habo Finans: Pengar finns kvar

Polis och Finansinspektionen försöker nu nysta upp vad som har hänt med de pengar som omkring 750 sparare satt in i finansbolaget Habo Finans. Pengarna är bara delvis är förlorade, visar det sig nu. Företagets vd misstänks för brott.

Själv medger han att han har gjort en hel del misslyckade placeringar, delvis på grund av sjukdom, men genom sin advokat Håkan Jansson säger han att han inte gjort något brottsligt.

– Hans uppfattning är att han har gjort investeringar som kanske inte har varit så bra och kanske har varit till nackdel för placerarna. Men han anser inte att han har gjort sig skyldig till något brott, säger Håkan Jansson.

Styrelsen polisanmälde vd
Företagets styrelse, som var den som polisanmälde vd, skriver nu i ett meddelande att ett icke obetydligt antal miljoner kronor av investerade medel finns i behåll. Det ska röra sig om medel som finns i aktiedepåer och på bankkonto.

– Egentligen är det inga pengar som är försvunna utan det är värdet som är annorlunda än vad man kanske möjlighen hade förväntat sig att det skulle vara, säger Håkan Jansson.

50 miljoner finns kvar
Exakt hur mycket av pengarna som finns kvar är svårt att uppskatta, men enligt vd:s egna funderingar borde det röra sig om knappt 50 miljoner.

Enligt advokat Håkan Jansson är förhoppningen att så mycket som möjligt ska tillbaka till spararna.

– Min uppfattning är att vi kommer att försöka tillmötesgå alla investerare och försöka återbära så mycket som det går. Men det måste ske efter det att värderingen är klar och efter det att vi har kommit med ett förslag till hur det ska avvecklas.

David Westh, SR Jönköping
david.westh@sr.se