Tiotusentals sörjde mördad journalist

Uppdaterad 16:00
I Istanbul i Turkiet begravdes i dag, tisdag, den turkarmeniske journalisten och förläggaren Hrant Dink, som mördades i fredags. Ett sorgetåg med över tiotusen deltagare i centrala Istanbul följde honom till hans grav.

Många tusen sörjande samlades utanför tidningen Agos redaktion, den armeniskspråkiga tidningen som Hrant Dink drev, och platsen där han i fredags sköts ihjäl.

Röda nejlikor hölls upp
Många håller upp röda nejlikor och skyltar där det står ”vi är alla Hrant Dink” eller ”vi är alla armenier” på turkiska och armeniska. En av dem är Kutla Tamam

– Det här är vårt svar, Turkiet har haft de här problemen för länge, säger Kutla Tamam.

Säkerheten är hög i samband med demonstrationståget, på alla höga hus står skarpskyttar utplacerade, och trafiken är avstängd i hela stadsdelen. Hundratals poliser står längs med sidorna där tåget drar fram eftersom polisen befarar sammandrabbningar mellan de sörjande och militanta ultranationalister.

Det är just ultranationalister som misstänks ligga bakom dådet. Sju misstänkta är gripna, bland annat en 17-åring som erkände att det var han som avlossade de dödande skotten.

Var ett hatobjekt för ultranationalister
Hrant Dink var ett hatobjekt för turkiska ultranationalister som såg honom som en förrädare för att han uttalade sig i den i Turkiet mycket känsliga frågan om mordet på hundratusentals armenier vid tiden för det osmanska rikets fall. De såg till att han flera gånger åtalades enligt en omstridd paragraf som begränsar yttrandefriheten i Turkiet.

I sin sista ledare i den armeniskspråkiga tidningen skrev Hrant Dink att han upprepade gånger hade hotats till livet, ”hela min dators hårddisk är full av dödshot”, skrev han.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se