Flera partier vill ha konkurrent till Ekot

Folkpartiet vill skapa en rikstäckande reklamradiokanal med en stor nyhetsredaktion. Meningen är att Sveriges Radio och Ekot ska få konkurrens säger folkpartiledaren Lars Leijonborg. Även de övriga partierna i regeringen kan tänka sig en rikstäckande nyhetsinriktad reklamradiokanal.

– Med all respekt för Ekot tror vi att det kan vara nyttigt även för Ekot att ha konkurrens. Om en privat radiokanal kan säga att de säljer reklam som hela svenska folket kan lyssna på så borde det kunna bli kommersiellt lönsamt att också bära en nyhetsredaktion, säger Lars Leijonborg.

Övriga partier håller med
Även de övriga partierna i regeringen kan tänka sig en rikstäckande nyhetsinriktad reklamradiokanal. Centerns Anders Åkesson i riksdagens kulturutskott är positiv, liksom kristdemokraternas Dan Kihlström. Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth håller med.

– Vi har ju pratat om att underlätta villkoren för de privata radiokanalerna. De har ju rätt tuffa restriktioner i dag, och det här ett förslag av många, säger hon

Vad tycker du om det?

– Spontant tycker jag att det är en bra idé.

Folkpartiet vill också skrota presstödet. Men den borgerliga regeringen har redan bestämt att presstödet ska vara kvar. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger till Ekot att det beslutet ligger fast.

Lars Leijonborg förklarar också att folkpartiet har lämnat sin tidigare modell där Sveriges Radio och Sveriges Television istället för licenspengar skulle få pengar genom en fond. Fonden skulle byggas upp genom försäljning av statliga företag som till exempel gruvbolaget LKAB.

Nu tycker folkpartiet att licenser är bra så länge det fungerar och pengar kommer in. Folkpartiet vill däremot använda en fond för att reklamtevebolag ska få möjlighet att söka pengar för att göra program med hög kvalitet.

Räknar med att få in miljarder
Lars Leijonborg räknar med att få ihop mellan fem och tio miljarder kronor genom en utförsäljning av programbolaget Boxer.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ser folkpartiets förslag som ett inlägg i diskussionen inför nästa avtalsperiod 2009 för Sveriges Radio och Sveriges Television.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se