Ny teknik med hjälphjärtan kan rädda liv

En 13-årig pojke från södra Norrland är det första barn i Sverige som fått ett hjälphjärta inopererat i väntan på ett nytt hjärta. Att det nu finns en möjlighet att få ett hjälphjärta för barn gör att fler barn kommer att överleva, säger barnhjärtkirurgen Sune Johansson.

För vuxna har det länge varit möjligt att få ett hjälphjärta vilket kraftigt ökar chansen till överlevnad. Men den tekniken har inte fungerat på barn, säger Sune Johansson barnhjärtkirurg vid universitetssjukhuset i Lund.

– Problemet för barn är att de pumpar som används för vuxna inte får plats i barn. Därför krävs det specialdesignade pumpar, och det har den här pojken fått. Man kan säga att det är en kammare som är ansluten till hans hjärta med två slangar som går in i kroppen. Kammaren hänger på utsidan av kroppen och drivs av tryckluft, säger Sune Johansson.

Opereras innanför huden på vuxna
Pojkens hjälphjärta sitter alltså utanpå kroppen. På vuxna opereras hjälphjärtat in innanför huden och blodet i hjärtat pumpas runt med hjälp av en slags propeller. Men barns hjärtan är för små för att det ska kunna fungera.

Den här nya tekniken med tryckluft som nu använts i Sverige för första gången har utvecklats i Tyskland. Den har tidigare också använts i Finland med gott resultat.

Pojken mår bra
Den 13-årige pojken har visserligen lite ont, men mår bra med sitt hjälphjärta och går i skolan på sjukhuset. Han måste stanna kvar i Lund i väntan på ett nytt hjärta. 

Organbristen gör att många barn får vänta länge. Men att det nu finns en möjlighet att få ett hjälphjärta gör att fler barn kommer att överleva, säger Sune Johansson.

– Det betyder att barn som väntar på sin hjärttransplantation inte behöver avlidna, och att de också kommer i ett mycket bättre skick till en operation eftersom de övriga organen kan återhämta sig, säger Sune Johansson.

Hur många liv kommer den här metoden att rädda?

– Jag skulle tippa att det rör sig om tre till fyra barn per år.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se