Brottsutsatta barn kan få målsägarbiträde

Personer som misstänks ha utsatts för sexuella brott och barn som misstänks ha utsatts för grova brott bör automatiskt tilldelas en målsägandebiträde. Det menar Britta Bjelle som i dag överlämnade en utredning till justitieminister Beatrice Ask.

Barnombudsmannen Lena Nyberg håller med om att barnen måste ha ett bättre juridiskt skydd.

– Det värsta som kan hända är ju att barn upplever att de har blivit utsatt för ett brott eller något som de vet är fel, men samhället reagerar inte. Därför är det viktigt att man säkrar rättsprocessen även för barn, säger hon.

Därför föreslås i utredningen en rad lagändringar när det gäller rutinerna kring hur ett målsägandebiträde, alltså ett juridiskt ombud, utses.

Ska få målsägarbiträde automatiskt
Bland annat vill utredaren Britta Bjelle att barn som misstänks ha utsatts för grova brott som kan ge förövaren fängelse automatiskt ska tilldelas ett målsägandebiträde.

– Barn måste bli mer synliga i svensk lagstiftning än vad de är. Jag tycker att vi nu har ett särskilt brott som handlar om våldtäkt mot barn, och jag tycker att det här är ett sätt att visa att barn behöver ett målsägarbiträde och därför ska det stå i lagstiftningen, säger Britta Bjelle.

Britta Bjelle föreslår också att personer som misstänks ha utsatts för sexualbrott i ett tidigt skede tilldelas ett målsägandebiträde. I dag görs det om domstolen anser att det behövs, enligt utredaren handlar det om en fjärdedel av alla fall.

– Många brottsoffer har ju svårt att ta sig till en process. Man upplever en väldigt stor ångest och känner en rädsla för att träffa gärningsmannen. Man har en uppfattning av att man kommer att nagelfaras i domstolen, och sådana farhågor kan ju tillrättaläggas av ett målsägarbiträde, säger advokat Göran Witt-Strömer, som har jobbat som målsägandebiträde.

Ska ut på remiss
Utredningen ska nu ut på remiss innan det kan bli aktuellt att lägga fram ett förslag om en ny lag. Men justitieminister Beatrice Ask säger att frågan är prioriterad.

– Vi kommer att ta ett steg framåt när det gäller stöd för brottsoffer, eftersom det är en av regeringens viktiga punkter på programmet. Exakt hur vågar jag inte säga förrän vi har haft en remissomgång och hanterat de frågor man måste ställa om förslaget. Men det är väldigt intressant måste jag säga, säger Beatrice Ask.  

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se