Starkt EU-stöd för sänkta mobilavgifter

EU-kommissionens förslag om kraftiga sänkningar av avgifterna för mobiltelefonsamtal utomlands fick på tisdagen stöd från flera håll.

Tyskland, EU:s nuvarande ordförande, sällar sig nu till de EU-länder som kräver sänkningar och också Europaparlamentet kräver kraftiga avgiftssänkningar.

Mobiltelefonföretagen i Europa hävdar att de redan sänkt sina avgifter för att ringa och ta emot mobilsamtal utomlands med cirka 22 procent.

Tyskland vill sänka avgifterna
Men Tyskland anser att avgifterna måste sänkas mer. Det betyder att EU:s största medlemsland nu stödjer EU-kommissionens krav på kraftiga sänkningar av avgifterna för mobilsamtal utomlands.

Och nu kräver även Europaparlamentets teknologiutskott sänkta avgifter.

Europas konsumenter betalar alldeles för mycket när de använder mobiltelefonen utomlands, sa utskottets utredare Paul Ruebig. Han krävde på tisdagen drastiska sänkningar på upp till 70 procent av de högsta samtalsavgifterna utomlands.

Stridsfråga
Detta ser nu ut att bli en av vårens stridsfrågor i EU. I december gav EU:s infrastrukturministrar sitt stöd till ett fransk-brittiskt förslag om att mobiltelefonavgifterna ska sänkas enbart bland grossisterna.

Men nu ställer sig alltså både Tyskland, EU:s ordförande i vår, och starka krafter i Europaparlamentet bakom EU-kommissionens krav på allmänna, kraftiga sänkningar av samtalsavgifterna för mobiltelefoni utomlands.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se