Extrapeng på januarilönen för många

När januarilönen nu kommer blir det ett rejält tillskott i kassan för många. Det är det nya jobbavdraget, som infördes vid årsskiftet, som nu kommer att plussa på saldot.

Nu i dagarna dimper årets första lönebesked ner i brevlådan. För dom som jobbar innebär det flera hundralappar extra i plånboken.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, hoppas att hushållen inte bara fortsätter att handla som aldrig förr utan också sparar en del.

– Det viktiga för hushållen att tänka på är att inte spendera allt, utan att vara införstådda med att det kommer att bli saker som blir dyrare. Vi kan vara ganska säkra på att framförallt den rörliga räntan kommer att fortsätta upp under året, säger hon.

Räntan kan höjas
Enligt de undersökningar som SEB gjort har runt 20 procent av de svenska låntagarna valt enbart rörlig ränta på sina bolån. Det innebär att många nu måste förbereda sig, och kanske lägga undan pengar, för kommande räntehöjningar, säger Gunilla Nyström.

Jobbavdraget är det som berör flest, alla som har ett jobb, och det märks mest på januarilönen. Det blir ett tillskott efter skatt på mellan 500 och 1 000 kronor i månaden.

Men del av tillskottet äts sedan upp av att avgiften till a-kassan höjs och att skattereduktionen för fackföreningsavgiften och avgiften till a-kassan försvinner nästa år.

De som förlorar är de som är arbetslösa, sjukskrivna eller som studerar.

Tror på fortsatt köpfest
På Handels Utredningsinstitut tror man på fortsatt köpfest även i år. För det är inte bara jobbavdraget som ger mer pengar i plånboken. Årets avtalsförhandlingar väntas också resultera i ökade inkomster.

Så det blir ett rejält tillskott i de flesta hushållskassor i år, säger Gunilla Nyström.

– Man får vara förnuftig med en del och ge efter lite med den andra delen, säger hon.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se