Scania: "Vi klarar oss bra på egen hand"

Nu är striden över för den här gången. Tyska lastbilstillverkaren MAN drog på tisdagen tillbaka sitt bud på Svenska lastbilstillverkaren Scania, detta efter en lång och utdragen kamp mellan företagen.

– Ja, vi välkomnar att de drar tillbaka budet. Det är väldigt skönt att kunna ägna sig åt affärerna igen och åt lastbilarna, säger Peggy Bruzelius som sitter i Scanias styrelse.

Vad tror ni är orsaken?

– Det har stått klart en tid att eftersom de två huvudägarna tackat nej till budet, så skulle inte affären gå igenom.

Den tyska lastbilstillverkaren MAN bekräftar att företaget dragit tillbaka budet på Scania men ville inte ge någon kommentar i någon intervju under tisdagen.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor, den största svenska ägaren, tycker att beslutet var bra och säger att budet avvisades på grund av att det inte motsvarade Scanias värde och var inte heller tillräckligt högt för att skapa en framgångsrik kombination av de båda företagen.

Det var fyra månader sedan som MAN första gången la sitt bud på Scania och sedan dess har budgivningen varit en en hård strid mellan företagen. Men följetongen är troligtvis inte helt över. Diskussioner med MAN och Volkswagen, som är största ägare i de båda bolagen, kommer att fortsätta om ett samgående mellan MAN och Scania. Men nu vill man börja om på ny kula.

– Vi är alltid öppna för diskussioner och det kommer att vara sådana även med MAN. Vi har sagt ett antal gånger att Scania är ett väldigt starkt företag och att vi klarar oss bra på egen hand. Men finns det fördelar att vinna i samarbete och sammanslagningar så är vi villiga att diskutera dem, säger Peggy Bruzelius, styrelseledamot Scania.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se