Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt flygsäkerhet i Sverige

Säkerheten på landets flygplatser kommer att höjas på onsdagen, med anledning av årsdagen av terroristdåden mot USA. De extra åtgärderna vidtas trots att man egentligen inte ser någon ökad hotbild just det datumet, säger Rikskriminalens chef Lars Nylén.
– Det är en förändrad hotbild sedan i höstas, och den har föranlett åtgärder. Men den höjs ytterligare några säkerhetssnäpp just inför årsdagen. Gäller främst flygplatser De extra säkerhetsåtgärder som genomförs på onsdagen gäller alltså framför allt landets flygplatser. Dessutom kommer det att finnas en viss beredskap för andra typer av händelser, men exakt vad det är vill inte Lars Nylén berätta. Säkerhetsskärpningen på flygplatserna kommer framför allt att märkas på mindre flygplatser. Alla passagerare och deras handbagage kommer att kontrolleras – det är åtgärder som redan sker på landets större flygplatser, men som på onsdagen genomförs fullt ut även på mindre kommunala och privata flygplatser. Så småningom är det också meningen att de här åtgärderna ska bli EU-standard. Tar längre tid att komma fram Men Lars Nylén tror inte att flygpassagerarna kommer att märka någon större skillnad på onsdagen: – Den som reser mycket märker naturligtvis att säkerhetskontrollerna är mer intensiv. Det tar längre tid att passera fram till flygplanet, men förhoppningsvis så ska de här åtgärderna kunna genomföras på ett sätt som inte innebär köer i onödan. Sedan terroristattacken mot USA förra året är det framför allt mot amerikanska intressen, till exempel ambassader, som hoten har ökat. När det gäller amerikanska intressen i Sverige har redan säkerheten höjts under det gångna året och det blir inga ytterligare åtgärder på onsdagen, säger Lars Nylén.
Maria Blomquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".