Kulturkrönikan 28 januari

Veckans kulturkrönika gratulerar våra två odödliga smålänningar i världen: Astrid Lindgren som i år fyller 100 och Carl von Linné som fyller 300.

1978 var Astrid Lindgren i Tyskland och höll ett brandtal mot barnaga. Hon berättade om pojken som av sin mor skulle få stryk och beordrats ut för att plocka sitt eget ris. Pojken kom tillbaka och förklarade gråtande : ”jag hittade inget ris, men här har du en sten du kan kasta på mig istället ! ”

I tidskriften Allt om historia återges anekdoten i en text om 100-åringen. I Tyskland 1978 ville man först censurera talet. Författaren hotade då bojkotta arrangemanget. Talet hölls och en flod av tacksamma brev från barn flöt in. Året efter införde Sverige som första land i världen lag mot barnaga.

Idag, 28 januari, för 5 år sen, avled Astrid Lindgren, 94 år gammal. Cirka 130 miljoner böcker av henne hade då sålts, på 85 språk. 1996 döpte den ryska vetenskapsakademin en nyupptäckt stjärna i universum med hennes namn. Det hade då gått 50 år sen den svenska litteraturkritikens gigant John Landquist anklagat Pippi Långstrump för att provocera sinnessjukdom hos svenska folket.

Vad har då 100-åringen Astrid Lindgren från Näs utanför Vimmerby gemensamt med 300-åringen Carl von Linné från Råshult och Stenbrohult ?

I antologin En småländsk resa skriver Margaretha Strömstedt om barnet Linné som en Lönnebergaemil från 1700-talet: yr blond och kvick, med genuin blick för den skapande leken , det nyfikna utforskandet av världen.

Ändå skulle barnasinnets Linné på äldre dar förmörkas : och idéhistorikern Sverker Sörlin som skrev manus till TV-serien om Linné lyfte fram Linné också som banbrytare för en framtid av vetenskaplig imperialism...

” Bland människorna är patagoniern och hotentotten de lägsta...smålänningar i Uppsala stod närmast Gud...” ( ur TV-serien om Linné)

...” det kan förefalla oskyldigt eller nästan idylliskt att det sitter en trevlig farbror i Uppsala och håller på med det här, men från denna mikrokosm av vetenskapen utgår ett budskap till världen...” (Sverker Sörlin)

Linne, noterar Sörlin, utvecklades också alltmer mot civlisationspessimism och misantropi. Också där föregrep han sin eftervärld.

100-åringen Astrid Lindgren och 300-åringen Linne lär ha enats inte bara om vår tids misshushållning med naturen utan också ha sörjt sina älskade hembygders försvinnande ängar och hagar. Liksom ett landskap sargat av stormfällda skogar.

I småländska Råshult försöker man idag återskapa Linnés landskap med gammaldags jordbruks-och odlingsmetoder.

Min barndom levdes i ett land som inte finns längre, skriver Astrid Lindgren. Och citerar dikten Det försvunna landet av Alf Henrikson - ännu en smålänning :

” Var håller kornknarren hus, var lunkar oxarnas partåligt och sävligt runt i en tröskvandrings knarrande trä?

Mjukt som silke låg vägens damm under barnets fot, och krusbärens mjöldagg bidade än bortom vidsträckta hav.

Var är den haspade grinden på backens krön och fjädervagnens leriga spår av järnskodda hjul, de blusklädda männens flock vid missionshusknuten om kvällen och klapptränas dunder på tvättbryggans isiga rand?

Ett annat land steg fram med mildare vintrar och med blekare somrar och kortare vägar och dagar... ”

12 augusti 1741 återkommer Linné till Stenbrohult från Öland och Gotland:

” Gårdar och byar lågo här nere i Småland långt härligare och skönare än på andra ställen,” antecknar han,” fast de ej äro så store och vidlyftige. Vid sjöarna äro gårdarna bygde mitt uti ängarne och mitt emellan åkrarne. I ängarne tåles inga andra träd än lövträd. Lövträden göra ängen behaglig. Av det ängarne aldrig utläggas till boskapen äro de mera blomsterfulle...”

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se