Ny USA-attack mot al-Qaida i Somalia

Uppdaterad 22:00
USA har genomfört ytterligare en flygattack i Somalia, enligt obekräftade uppgifter. På onsdagskvällen bekräftade en talesman för Pentagon att den amerikanska räden har genomförts.

Flygattacken skall ha genomförts redan i måndags, med samma ombyggda Herculesplan som är utrustat med sofistikerad spaningsutrustning och snabbskjutande kanoner.

Det skriver tidningen Washington Post idag, och citerar källor inom USA:s regering. Men talesmän för försvarshögkvarteret Pentagon vill varken bekräfta eller kommentera uppgifterna.

Inga konkreta uppgifter
Det finns heller inga konkreta uppgifter om de tidigare attackerna, förutom att de tre eftersökta al-Qaida-ledarna, som anfallen riktades mot ska ha klarat sig, medan deras närmaste män dog i kulregnet från Herculesplanet.

Attacken riktades mot ett oländigt område i södra Somalia där etiopiska trupper med jaktplan och helikoptrar också jagat misstänkta islamister.

Nu börjar Etiopien så sakteliga dra bort sina trupper från Somalia och Somalias övergångsregering förklarar trosvisst att den kommer att ersättas av en fredstyrka från Afrikanska unionen, AU, redan om en vecka.

Finansiering saknas
Men ännu så länge saknas klara löften från afrikanska länder att bidra med truppstyrkor. Det största hindret är att det helt saknas finansiering för en sådan styrka.

Somalia och AU hoppas mycket på EU, men inte heller något europeiskt land har lovat några pengar för utrustning, löner och transporter för AU-styrkan.

Det enda EU har lovat är ett återuppbyggnadsbidrag till Somalia om närmare 150 miljoner kronor.

EU ställer villkor
Men EU ställer villkor för ett sådant bidrag: att försoningsförhandlingar påbörjas med islamisterna i Somalia, att den sparkade talmannen som ställde sig på islamisternas sida återinsätts och att undantagstillståndet tas bort.

Det är villkor som upprör den somaliska övergångsregeringen, som anser att EU ställer sig på islamisternas sida, som regeringstrupper med hjälp av etiopiska trupper just har besegrat.

Och EU:s diktat, uppmuntrar bara, vad man kallar, terroristerna att fortsätta sitt infiltrationskrig.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se