Folkrättsexpert: Israel har ansvar för att inte permanenta ockupationen

På hemsidan för Israels statliga turistbyrå kan man hitta reklam för bostäder som är till salu på ockuperad mark. Men trots att Israels ockupation strider mot folkrätten, tänker turistbyrån fortsätta att använda kartan med bostadsreklamen.

– För tillfället kommer vi att behålla den tills vi hittar något bättre alternativ, säger Irma Aalto informationsansvarig för turistbyrån i Norden.

Anser ni själva att det är något problem att kartan marknadsför bostäder på ockuperad mark?

– Naturligtvis blir det ett problem när det blir negativ publicitet för oss som turistland. Men i övrigt ser jag bara möjligheter så att det hjälper våra resenärer.

Privat företag ansvarar för karta
Israeliska statens turistbyrå anser inte att de kan ta något ansvar för vad som finns på kartan som de länkar till. Det är ett privat företag som gör kartan och de säljer annonser för att finansiera tjänsten, enligt turistbyrån.

Israels bosättningar på den ockuperade Västbanken anses av många vara ett av de största hindren för fred i regionen.

De strider mot internationell rätt och så sent som på tisdagen kritiserade EU:s utrikestalesman, Javier Solana, den fortsatta utbyggnaden.

Tveksamt enligt folkrätten
Att den israeliska statens turistbyrå deltar i marknadsföring av bostäder på ockuperad mark är tveksamt enligt folkrätten, anser professorn i folkrätt Ove Bring.

– Det är ju så att den israeliska staten har ett ansvar för att bosättningar på ockuperat område inte leder till en permanentning av själva ockupationen.

– Det är ju det som har skett här. Man har varit väldigt generös med att ge utrymme för bosättningar och detta är ett brott mot de internationella reglerna om ockupation. För ockupation är ett tillfälligt tillstånd enligt folkrätten som vid något senare tillfälle ska avbrytas.

– Så den israeliska staten har ett ansvar att se till att ockupationen avbryts och därmed bör inte israeliska staten eller israeliska turistbyrån se till att hus säljs som de facto innebär någon form av permanentning av detta som ett normalt tillstånd, säger Ove Bring.

Inte förvånad över reklamen
Dror Etkes, på den israeliska fredsrörelsen Peace Now är dock inte förvånad över att man kan hitta reklam för bostäder på ockuperad mark via hemsidan för den israeliska statens turistbyrå.

– Det stora frågan är att bosättningarna fortsätter att byggas, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se