Försvarsministern: Avlyssningsförslaget är nödvändigt

Från första juli ska telefonsamtal och datatrafik från Sverige till utlandet kunna avlyssnas av Försvarets Radioanstalt. Förslaget har fått hård kritik tidigare. Därför har försvarsminister Mikael Odenberg presenterat en ny variant, med en del förändringar för att skydda människors personliga integritet.


Mikael Odenberg tycker att förslaget är nödvändigt för att skydda Sveriges säkerhet.

– FRA signalspanar inte på svenska medborgare i Sverige. Försvarsunderrättelseverksamhet inriktas mot yttre hot mot Sverige, säger han.

Försvarets radioanstalt ska alltså fritt kunna spana efter hot mot Sveriges yttre säkerhet i de gränsöverskridande datanäten och telefonnäten.

Integritetsråd inrättas
För att skydda rättssäkerheten ska Försvarets underrättelsenämnd i förväg godkänna all spaning och i efterhand kontrollera vad FRA sökt efter. Ett integritetsskyddsråd med bland annat politiker ska kontrollera att spaningen inte innebär övergrepp mot vanliga svenskar.

Flera organisationer har tyckt att förslaget innebär för stort intrång i människors privatliv och enligt rikspolischef Stefan Strömberg är inte integritetsskyddet tillräckligt starkt.

– Jag tycker inte att det är bra. Jag tycker att det här kräver mer eftertanke och framför allt att man har en noggrann, extern, oberoende kontoll.

Vad är det du befarar om det här blir verklighet?

– Jag befarar att man kommer att ha en ganska vidlyftig avlyssning som kommer att omfatta betydligt mer telefontrafik än vad som är nödvändigt, säger Stefan Strömberg.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker inte heller skyddet räcker.

– Faran är att man från politiskt håll säger att vi ska följa upp det här och därför kan föra in fler och fler tvångsmedel eller möjligheter att avlyssna medborgarna. Det är inte acceptabelt, det är en oerhört farlig utveckling, säger hon.

Odenberg inte orolig
Men enligt Mikael Odenberg ska inte spaningen orsaka någon integritetskränkning.

– Det vågar jag nog hävda. Det får man säkerställa när man sätter samman de här sökparametrarna. Skulle det komma in någon information ska den enligt lagstiftningen omedelbart förstöras, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se