Rekordbelopp delas ut till aktieägare

I år, samtidigt som löneförhandlingarna för miljontals löntagare drar igång på allvar, kommer företagen att dela ut rekordbelopp till aktieägarna. Aldrig tidigare har så stora belopp, 250 miljarder kronor, av företagens vinster gått rakt ner i aktieägarnas fickor.

Teliasonera, Volvo och Atlas Copco är tre exempel på storföretag som aviserat extra stora utdelningar till sina aktieägare. Teliasonera delar till exempel ut 28 miljarder kronor och Atlas Copco 30 miljarder kronor.

Skiftar ut extra vinstpengar
Andra företag som till exempel Electrolux skiftar ut extra vinstpengar utöver sedvanlig utdelning till aktieägarna på ett annat sätt. Företaget köper tillbaka aktier.

I Electrolux fall handlar det om återköp för sex miljarder kronor. Boliden gör på samma sätt, och aktieägarna får fyra miljarder kronor extra.

De förväntade rekordbeloppen till aktieägarna motsvarar uppemot fem procent av hela värdet på Stockholmsbörsen.

Men nu växer kritiken mot utdelningsfesten. I onsdags sade Aktiespararna att en del av vinstpengarna borde användas också till investeringar, att trygga företagen på sikt.

”Företagen är för försiktiga”
Ledande prognosmakare som till exempel Handelsbankens Jan Häggström sade häromveckan att företagen är för försiktiga, att de inte vågar satsa och investera.

Lena Hagman som är chefekonom på tjänstemännens fackliga topporganisation TCO tycker att den låga investeringstakten är ett problem.

– Om man inte investerar så kommer man att tappa i kapacitet längre fram. Det här med konkurrenskraft och satsning på ny teknik och innovationer är ju det som skapar fler jobb, säger hon.

På vilket sätt kommer då rekordbeloppen till aktieägarna att påverka vårens löneförhandlingar?

– Helst vill man ju också se att man investerar och skapar jobb här i Sverige. Det blir säkert en diskussion om varför man inte satsar vidare och varför inte löntagarna får en del av den här kraftiga vinstutvecklingen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se