Optimistisk syn på ekonomins utveckling

Hur kommer världens ekonomi att utveckla sig i år, de ekonomiska snillen som diskuterar frågan på årets världsekonomiska forum i Davos i Schweiz är nästan oreserverat optimistiska.

Jacob Frenkel, professor i ekonomi och med ett förflutet i Internationella valutafonden och Israels centralbank, gav en ljus bild av världsekonomin just nu.

– Ekonomin i dag, är, som författaren Mark Twain sade om Wagners musik, sannolikt bättre än den låter. Så sammanfattade den israeliske ekonomiprofessorn Jacob Frenkel bilden av världsekonomin just nu under en av debatterna i Davos, och han trodde att den bilden kommer att gälla också under året som kommer.

Spådomar höll inte
Frenkel påminde om att pessimisternas spådomar om hur världsekonomin skulle utveckla sig förra året inte höll.

Dollarn kollapsade inte, den japanska yenen stärktes inte dramatiskt, oljepriset steg inte över 100-dollar per fat, de protektionistiska stämningarna ledde aldrig någonstans och vi har sett en extrem tillväxt i utvecklingsländer, förklarade Frenkel.

Tillväxten i Kina väntas öka
Vad gäller Kina så väntas tillväxten där också under 2007 att ligga kring tio procent.

Pessimistiska tongångar får man leta efter på Davosmötet. Men den amerikanske makroekonomen Nouriel Roubini noterade att om amerikanarna i samma utsträckning som i dag fortsätter att belåna sina hus och bostäder och använder dem som bankomater för att finansiera sin konsumtion, så kommer det att sluta med kreditåtstramningar och kris i bankväsendet.

Jan Mosander, Davos i Schweiz
jan.mosander@sr.se