Oron växer hos boende i hyresrätter

Oron ökar bland unga Stockholmare som vill fortsätta bo i en hyreslägenhet. Kommunala hyresrätter är åter på väg att omvandlas till bostadsrätter, och de 185 000 som står i bostadskön får då allt färre lägenheter att köa till.

Martina Ivérus har stått 22 år i bostadskön.

– Jag tror att det kommer att bli färre bostäder för dem som har stått i kön, säger hon.

Vad händer med kötiden?

– Den kommer naturligtvis att bli längre. Då undrar jag om det är bara de som har pengar som ska få köpa de attraktiva lägenheterna i innerstaden, då blir det en segregering. Det blir faktiskt en klassfråga.

Martina bor sedan början av 1990-talet i en 42 kvadratmeters en och en halva, en hyresrätt i Stockholms innerstad. Här vill hon gärna ha nåt större kanske en trea. Och även om hon ligger bra till med sina 22 år i kön blir det blir färre hyresrätter att välja på om allmännyttans hyresrätter börjar omvandlas till bostadsrätter.

95 000 kommunala hyreslägenheter
Nu finns det 95 000 kommunala hyreslägenheter i Stockholm, varav 19 000 i attraktiva lägen i innerstaden.

Samtidigt är det just de här lägenheterna som de bostadskönade hoppas på, och bostadskön i Stockholm är i dag 185 000.

Den vanliga motiveringen för bostadsrätten, att det är bra att äga sitt boende, tror inte Martina på.

– Det handlar väl om hur man vill leva sitt liv. Har man en bostadsrätt så äger man ju inte den egentligen, det beror på hur pass god ekonomi man hade före. Annars är det ju en lägenhet som banken äger, det blir ett beroendeförhållande till någon annan, säger hon.

Kan bli problem för hyresgäster
Men även om man bor i en hyreslägenhet som man trivs i kan det bli problem. Kennet Pils, i Stockholmsförorten Årsta, blev tvungen att hastigt byta bostad för fyra år sedan, när grannarna bildade bostadsrätt. Kennet vill helst bo i en hyresrätt, och ville inte bo kvar som hyresgäst i den nybildade föreningen.

– Jag stod inte ut med tanken på att bo i ett hus där mina grannar skulle vara min hyresvärd. Om man skulle klaga på något skulle man få gå till sina grannar, jag tycker att det känns mycket bättre att ha en anonym hyresvärd, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se