Afrikas ekonomi i fokus för Merkel

Frihandeln, energiproblemen, klimatförändringarna och det fattiga Afrika, det var den tyska regeringschefen Angela Merkels huvudteman när hon i onsdags kväll inför ett tusentals av världens viktigaste politiska och ekonomiska makthavare invigde det världsekonomiska forumet i Davos i Schweiz.

Merkel försäkrade att en av de viktigaste frågorna nu när Tyskland är ordförande för såväl G8-länderna som EU är hur Afrika ska kunna integreras i den globala ekonomin.

– En sak får inte hända, och det är att Afrika under detta århundrade i en kamp om råvarutillgångar behandlas ohederligt en gång till, sade Angela Merkel.

Centrala politiska personligheten
Angela Merkel är den centrala politiska personligheten bland de 24 presidenterna och regeringscheferna på årets Davosmöte, och hon väcker stor uppmärksamhet.

Dels ses hon som den viktigaste ledaren i Europa just nu, Storbritanniens Tony Blair är på väg ut, liksom Frankrikes Jacques Chirac, och i Italien har Romano Prodi stora problem. Dels tycker man att det är märkvärdigt att Angela Merkel som kvinna har lyckats bli regeringschef i ett konservativt land som ett Tyskland.

Merkels bakgrund fascinerar
Hennes bakgrund, hon är uppvuxen i en förtryckarregim, det gamla kommunistiska Östtyskland, gör henne inte mindre intressant i Davos. Och hon påpekade att förändringar i världsordningen, som globaliseringen, också kan föra något gott med sig, det hade hon personliga erfarenheter.

– När det kalla kriget tog slut så hamnade jag på den vinnande sidan, jag var 35 år och mitt liv förändrades totalt, till det bättre, sade Angela Merkel.

Jan Mosander, Davos i Schweiz
jan.mosander@sr.se