Tjejer klarar inte tester vid mönstring

Försvaret vill att fler tjejer skall göra lumpen och det är också fler som vill. 1 600 gjorde testerna, men bara 384 kallades in förra året, den lägsta siffran på sex år. (P3 Nyheter)

Emelie Deceius som ligger inne som eldledningsbefäl i Boden visar hur trångt det är i pansarvagnen där hon sitter under övningarna. Att göra lumpen var inget svårt val för henne.

– Det är något jag velat göra sedan jag var liten och främst för att jag ville prova på hur det var. Min pappa gjorde lumpen och har berättat en massa om det, så jag tyckte att det skulle vara roligt att prova på.

Vad tror du det beror på att många söker men att färre och färre faktiskt skrivs in?

– Fortfarande är det ju ett test som man måste klara av för att komma in. De har ett styrketest som många tjejer brukar misslyckas med, som innebär att man lyfter en skivstång, ett styrkelyft.

För ett år sedan marknadsförde sig Försvarsmakten med orden ”Bli au-pair eller kör stridsvagn, spräng en bro och ta befälet!” i annonser och tv-reklam för att få tjejer till lumpen. Trots ett ökat intresse blir färre inskrivna.

Ökad tydlighet om kraven
– Jag tror att vi måste kommunicera mer vad det finns för krav och hur man behöver förbereda sig. Många har inte förberett sig för vad det är man kommer till, säger Torbjörn Boström, chef på Försvarsmaktens rekryteringscentrum.

Emelie Decius har alltid tränat friidrott och kom väl förberedd till testerna men tror att en del tjejer kan ta för lätt på de fysiska testerna, eftersom försvaret vill ju ha fler tjejer.

– På ett sätt är det lätt att man tänker ”då är det kanske lättare för mig, eftersom jag är tjej”.

Och så förbereder man sig inte lika noggrant?

– Precis, säger Emelie Decius.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se