Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga besparingar trots RFV-varning

Kostnaderna för förtidspensioneringar och långa sjukskrivningarna kommer att fortsätta att öka med upp till 40 miljarder kronor de närmaste fem åren, har Riksförsäkringsverket, RFV, varnat för. Samtidigt säger de borgerliga partierna att det är här de största besparingarna kan göras.
En av de stora valfrågorna är hur de höga kostnaderna för sjukskrivningarna ska kunna minska, det är de borgerliga partiernas ekonomiska talesmän eniga om. De borgerliga partierna föreslår en rad åtgärder för att minska sjukskrivningarna, till exempel vårdgaranti i hela landet som ska korta sjukskrivningstiderna, en extra satsning på rehabilitering och samtal med landstings och kommunförbund för att få ner dom höga sjukskrivningstalen. Den socialdemokratiska regeringen har kommit fram till att det är arbetsplatserna som måste förändras för att långtidssjukskrivningarna ska kunna halveras till 2008. Regeringen har känt till problemet sedan 1997 och tillsatt flera utredningar men inte lyckats bryta utvecklingen. Enligt Riksförsäkringsverket kommer kostnaderna för långa sjukskrivningar och förtidspensioneringar att fortsätta att öka. Sjukskrivningarna har fördubblats dom senaste fem åren. Idag är drygt 300.000 svenskar långtidssjukskrivna och 475 000 förtidspensionerade. Riksförsäkringsverket räknar med att antalet sjukskrivna inte kommer att fortsätta att öka nästa år. Men kostnaderna skjuter i höjden och kommer att öka med cirka 40 miljarder dom närmaste fem åren, enligt Rolf Lundgren vid Riksförsäkringsverket. –Om man bygger sina budgetförslag på att sjukfrånvaron går ned starkt då måste man samtidigt se till att kraftfulla åtgärder tas av andra aktörer för annars går ekvationen inte ihop. Har man gjort tillräckligt så här långt? –Just i dagarna presenterar man ju väldiga program, sen kan man tycka att under den här femårs-perioden så har det mera utretts än gjorts insatser.
Erik Ridderstolpe och Rebecka Svensén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".