Tonsättare och saxofonist delar på Polarpriset

Uppdaterad 16:45
På torsdagen tillkännagavs 2007 års Polarpristagare. Priset delas mellan den amerikanske tonsättaren och musikern Steve Reich och tenorsaxofonisten och kompositören Sonny Rollins.

För 16 året i rad delas Stickan Andressons Polarpris ut till framstående musiker och kompositörer. Priset är på en miljon kronor och delas ut vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm den 21 maj.

En av jazzens stora improvisatörer
I år gick priset alltså bland annat till en av jazzens stora improvisatörer, Sonny Rollins. Musikjournalisten Andres Lokko tycker att Sonny Rollins är en typisk polarpristagare.

– Sonny Rollins är ju en alldeles utmärkt tenorsaxofonist och en trygg jazzmusiker, men han tillhör ju inte någon av jazzens stora innovatörer. Ett typiskt polarprisval, han är hyfsat känd och förmodligen tillgänglig och kommer att dyka upp, säger han

Företrädare för minimalismen
Den amerikanske tonsättaren Steve Reich, är en av de stora företrädarna för minimalismen. Hans mest kända verk är ”Violin phase” och enligt Andres Lokko en värdig och modern pristagare.

– Modernt i den bemärkelsen att han som minimalistisk kompositör de sista två, tre åren har varit väldigt inflytelserik. Applåder och visslingar för det valet, säger Andreas Lokko.  

Nathalie Besèr
nathalie.besr@sr.se