Landstingen får inga nya pengar för att klara vårdgaranti

Det blir inga nya pengar till landstingen för att minska väntetiderna på behandling för heroinmissbrukare. Det säger socialminister Göran Hägglund apropå kravet på mer pengar för att heroinmissbrukare ska få den vård de har rätt till enligt vårdgarantin.

Staten har redan ställt upp med pengar för att landstingen ska klara av vårdgarantin, säger Göran Hägglund

– Vi ska komma ihåg att den uppgörelse som har gjorts mellan staten, kommunerna och landstingen handlar om att de har åtagit sig vissa saker, alltså att man ska få vård i tid. De har fått pengar och den överenskommelsen har slutits, därför är det upp till landstingen att se till att ingen behöver vänta längre än vad vårdgarantin kräver, säger Göran Hägglund.

Vårdgarantin som infördes i slutet av 2005 ska bland annat garantera att det inte tar mer än tre månader för en patient att få träffa en specialistläkare och den ska också garantera att behandling ges inom tre månader.

Landstingen fick 500 miljoner
För att kunna hålla vårdgarantin fick landstingen fick 500 miljoner kronor för varje år, och i år fick också landstingen ett extra tillskott på 250 miljoner kronor. De pengarna måste räcka menar Göran Hägglund.

Det är många patienter, inte bara heroinmissbrukare, som får vänta på behandling eftersom landstingen har svårt att hålla vårdgarantin.

Men när det gäller vård av heroinmissbrukare visar en undersökning att nära hälften av landstingen inte lever upp till vårdgarantin för den gruppen av patienter.

Vill att regeringen satsar mer
Regeringens narkotikapolitiska samordnare Björn Fries tycker att landstingen i och för sig har ett eget ansvar för att minska väntetiderna, men han vill att regeringen satsar minst 500 miljoner kronor för att landstingen ska ge patienterna den vård de behöver i tid.

Men det säger alltså socialminister Göran Hägglund nej till.

Det går inte att förlita sig på att extrapengar ska lösa problemen, säger Ellen Hyttsten på Sveriges Kommuner och Landsting. Hon pekar på andra sätt att få ner väntetiderna.

– Man måste titta på om det är rätt personer som står i kö och om vi kan jobba på ett annorlunda sätt. Det är ju alla de här delarna som tillsammans måste göra att man förbättrar vården och minskar de här köerna, säger hon.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se