Inget beslut om ändring av vapenexport

Folkpartiets utrikespolitiska taleskvinna Birgitta Ohlsson vill stoppa framtida vapenexport till Förenade Arabemiraten. Men Sverige exporterar redan vapen till Förenade Arabemiraten och statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte besluta om någon förändring av det.

– Jag kan bara konstatera att de ligger i den krets av länder som man funnit är möjliga att exportera försvarsmateriel till, säger Fredrik Reinfeldt.

Diskuterar skriftlig överenskommelse
Enligt Fredrik Reinfeldt exporterade Sverige försvarsmateriel till Förenade Arabemiraten för 65 miljoner kronor 2005. Just nu diskuterar regeringen en skriftlig överenskommelse med Förenade Arabemiraten som ska sätta ramarna för eventuellt fortsatt militärt samarbete och vapenexport.

Birgitta Ohlsson är kritisk och vill stoppa svensk export eftersom Förenade Arabemiraten inte är demokrati och den borgerliga regeringen har tidigare slagit fast att svensk utrikespolitik ska sprida just demokrati och mänskliga rättigheter.

Vill ha översyn av vapenexport
Flera andra borgerliga riksdagsledamöter vill nu ha en översyn av vapenexporten, bland för att se om Sverige ska slå fast att bara demokratiska länder ska få köpa vapen.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, vill också göra en sådan översyn.

– Vi socialdemokrater har ju tagit beslut på vår partikongress om att en ny vapenexportslagstiftning måste innehålla klausuler om krav på demokrati. Det ska inte vara självklart att länder som inte är demokratiska att de har rätt att bli prövade på samma sätt som länder som är demokratiska, säger han.

En statlig utredare har gått igenom reglerna för vapenexporten, så regeringen har ett underlag för att ändra den. Men Reinfeldt vill inte ge något klart besked om det blir någon ändring av exportreglerna.

– Det är väl alltid klokt att gå igenom utredningar för att se om det bör ligga till grund för någon förändrad syn, men det här inte regeringen tagit ställning till, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se