Givarkonferensen ger mer än väntat

I Paris ser Givarkonferensen för Libanons återuppbyggnad att ge betydligt mer än förväntat. Hittills ser det ut att bli omkring 52 miljarder kronor, vilket visar att den sittande regeringen med premiärminister Fuad Siniora har ett brett stöd.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt ser positivt på resultatet.

– Jag tror att den har varit viktig som en politisk manifestation, men också när det gäller att ge ekonomiskt stöd. Man ska vara medveten om att man kan ge hur mycket pengar som helst men att det inte hjälper om det inte är politisk stabilitet i och kring Libanon. Så pengarna är viktiga men politiken är ännu viktigare, säger han.

Vilken politisk signal skickar denna konferens?

– Många har talat om betydelsen av politiken också. Både de interna förhållandena med respekten för stabiliteten och konstitutionen för Libanon, men också fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Och så förverkligandet av säkerhetsrådets resolution i södra Libanon med den FN trupp som kom in efter kriget. Allt detta måste fungera, det handlar inte bara om pengar, fortsatte han.

De enskilt stora bidragsgivarna är bland andra Saudiarabien, USA och Världsbanken.

Libanons premiärminister Siniora vet att det breda stöd han fått under konferensen kommer att tolkas av vissa som att han är USA:s och västvärldens marionett.

– Han är den legitimt valde, den som stått upp och gjort anmärkningsvärda insatser för att bibehålla stabiliteten i ett synnerligt besvärligt läge. Vi ska inte glömma att detta är ett land som efter 18 års inbördeskrig drabbades av ett förödande krig förra sommaren som förstörde stora delar av landet och ledde till att gamla motsättningar kom upp igen,säger Bildt.

Varför kan den libanesiske regeringschefen inte ge oppositionen mer makt?

– Det kan han väl göra men man ska respektera konstitutionen. Det som oppositionen begär är inte i alla delar förenligt med den konstitutionen.

Tycker du att Hizbollah är en legitim kraft?

– Ja, de är ett politiskt parti och representerar mycket starka krafter i Libanon, säger Car lBildt.

Varken Iran, Syrien eller Israel var med under Givarkonferensen på torsdagen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se