Indonesiska styrkor varnas för hårda tag

I Indonesien riskerar säkerhetsstyrkornas metoder att förvärra problemet med religiös extremism. Det sägs i en ny rapport efter att våldet åter trappats upp på Sulawesi-ön.

Polisen säger att en operation tidigare i veckan var en succé, och att runt 15 muslimska extremister dödats.

Men lokala politiker, och människorättsgrupper säger att oskyldiga civila också drabbades när polisen angrepp ett misstänkt terroristfäste i den oroliga staden Poso på Sulawesi, en av Indonesiens många öar.

Varnar för hårdhänta metoder
Den Bryssel-baserade tankesmedjan International Crisis Group varnar nu i en rapport för att alltför hårdhänta metoder mot extremister i Poso spelar dem i händerna.

De kan nu rekrytera internationella jihadister, bland annat från Afghanistan, med hänvisning till att muslimer attackeras i Poso.

Tankesmedjan anser att det var rätt att polisen ingrep mot extremisterna, men att aktionen inte genomfördes väl. Polischefen på ön säger att polisen öppnade eld först efter att man beskjutits av välbeväpnade extremister.

Islamisterna i Poso har hittills bedrivit jihad, eller heligt krig, mot områdets kristna befolkning. Bland annat har de halshuggit kristna.

Våld mot polisen
Men International Crisis Group varnar för att våldet nu kan komma att riktas också mot polisen, och ge ny energi åt Indonesiens försvagade jihadrörelse.

Indonesien har världens största muslimska befolkning, en majoritet av den praktiserar en måttfull och tolerant version av islam. Men på senare år har al-Qaida-inspirerade terrorister också fått fotfäste i landet, inte minst på Sulawesi-ön.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se