Fredsplädering på toppmötet i Davos

Israels utrikesminister Tzipi Livni, Israels vice premiärminister Shimon Peres och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas pläderade på torsdagskvällen gemensamt på det världsekonomiska forumet i Davos i Schweiz för fred mellan Israel och palestinierna, och en tvåstatslösning sida vid sida.

I ett känslosamt tal sa utrikesminister Livni att hon vet att världen har förväntningar på den fortsatta fredsprocessen.

– Jag kan försäkra er, sa den israeliska utrikesministern, att det finns ingenting jag önskar mer än att vi ska komma vidare i fredsprocessen. Det här är en del av vår dröm, det är en del av våra mål, vi vill se en process. Det här är min dröm, det är vår dröm, det är barnens dröm, så är det, det är det israeliska ledarskapets dröm.

Tzipi Livnis röst var vid ett tillfälle nära att svika henne när hon inför den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, sin ministerkollega Shimon Peres och ett 1 000-tal andra prominenta politiska och ekonomiska makthavare i Davos, intensivt argumenterade för den fortsatta fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

Tidigare okänd för många
Den 48-åriga utrikesministern, som också är justitieminister, var till i torsdags kväll i stort sett okänd för de flesta på Davosmötet.

Med tanke på att Israels president Moshe Katzav tidigare på dagen hade meddelat att han tar time out från presidentjobbet på grund av anklagelserna om våldtäkt och sexuella trakasserier, nämnde Tzipi Livni också att hon hoppades att Shimon Peres, som satt med på podiet, skulle bli Israels nästa president.

Tog Livni i hand
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas lyssnade koncentrerat på Tzipi Livnis tal, nickade ibland på huvudet som om han höll med, och tog henne efteråt länge i hand.

Abbas sa själv tidigare på dagenatt han fortfarande strävar till att hans egen Fatah-gruppering och det militanta Hamas ska kunna enas i en gemensam palestinsk regering. Skulle det fullständigt misslyckas får vi gå till nyval, konstaterade den palestinske presidenten.

Jan Mosander, Davos i Schwiez
jan.mosander@sr.se