USA utökar trupper i Afghanistan

USA kommer att förstärka sina trupper i Afghanistan för att möta en befarad offensiv från talibanerna. Vita Huset vill också pumpa in stora summor pengar för att förbättra effektiviteten hos den afghanska armén och polisen.

Bara två veckor efter att president George Bush givit order om en stor truppförstärkning i Irak så kommer alltså beskedet att USA också vill utöka sina styrkor i Afghanistan, åtminstone tillfälligt.

Bland annat ska en brigad om 3 200 soldater som skulle ha skickats hem få stanna kvar i ytterligare tre månader

Befarar talibansk offensiv
Läget i Afghanistan har successivt blivit allt oroligare och förra året dödades minst 4 000 människor i olika våldsdåd.

De tidigare styrande talibanerna har blivit starkare och USA väntar sig en stor offensiv från deras sida i vår, därav truppförstärkningen.

Nu har USA 24 000 soldater i Afghanistan, andra NATO-länder har också kontingenter där och även Sverige har en mindre styrka i norra Afghanistan under NATO-befäl.

Samtidigt har Vita Huset bett kongressen att godkänna en ny hjälpinsats på drygt 10 miljarder dollar, eller uppemot 80 miljarder kronor, till Afghanistan.

Utrusta och utbilda armén
Fyra femtedelar av pengarna är olika former av militärhjälp som ska användas till att utrusta och utbilda den afghanska armén, men också polisen så att de kan möta hotet från talibanerna. Resten av pengarna ska gå till olika civila projekt.

De amerikanska insatserna offentliggjordes av utrikesminister Condoleeza Rice när hon var på väg till Bryssel för ett utrikesministermöte inom NATO som mest kommer att handla om Afghanistan. Avsikten antas bland annat vara att pressa andra NATO-länder till att också utöka sina insatser i Afghanistan.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se